Mada “život na točkovima” retko podrazumeva pauzu, smena godišnjih doba diktira uslove rada i održavanja vozila. Poznato je da svi “točkaši”, bilo da je reč o automobilima ili velikim komercijalnim vozilima poput kamiona i autobusa, najviše trpe prilikom mirovanja. Rešenje za svaki problem jesu redovan servis i održavanje, te su servis kamiona i servis autobusa, farbanje, limarski radovi i sve neophodne korekcije, koje povoljno možete obaviti u servisu kamiona i autobusa SDT GROUP DOO (Sretenjska 4, Dobanovci) prva preporuka svim vozačima. Ipak, preventivno održavanje nešto je što svaki vozač može i mora učiniti sam za svoj kamion. U slučaju da zima za Vas predstavlja mirniji period kada će vaš kamion biti parkiran, evo nekoliko saveta kako da on uspešno prezimi.

Održavanje kamiona u zimskim uslovima

Iskusni vozači predlažu ustaljenu proceduru koja može varirati od toga koliko daleko želite otići u prevenciji kvarenja sistema i delova vozila. Ona podrazumeva da se pred odmor rezervoari napune gorivom u koje se dodaju aditivi protiv zamrzavanja. Zatim, menja se ulje, čiste se polovi akumulatora od prljavštine i rđe, nakon čega se izvade, a posle pauze, pre nego što se vozilo ponovo startuje, akumulator se postavlja na punjenje 12 sati, nakon čega se vraća u kamion kako bi vozilo moglo da se pokrene bez problema.

Akumulatori za kamione, zamena ulja kamion

U slučaju da ne koristite aditive, preporučivo je nabaviti dizel gorivo koje se mrzne, odnosno zgušnjava na temperaturi od -30 ili -35°C. Akumulatorske baterije u toku tromesečnog mirovanja, ako se čuvaju na sobnoj temperaturi ne moraju se dopunjavati, ali je dobro to uraditi pre vraćanja ili na 3 meseca ako vozilo bude duže parkirano.

Održavanje kamiona zima – bonus savet

U slučaju da kamion stoji duže vreme u mirovanju može se cela radilica prekriti uljem, a zatim se pre ponovnog paljenja količina ulja spusti na normalan nivo.  Takođe, poželjno je proveriti pritisak u pneumaticima, a filtere goriva koji u svom sklopu imaju separatore vode treba otvoriti kako bi se izbacila voda iz filtera.

PRIPREMA KAMIONA ZA ZIMU SDT SERVIS KAMIONA

Za sve ostale probleme, pomoć možete potražiti u SDT servisnom centru gde možete izvršiti tehničku provera kamiona, tehničku provera autobusa, redovan servis kamiona, redovan servis autobusa, dijagnostiku svih sistema i sklopova, popravke pogonskog agregata, sistema za kočenje, upravljanja i oslanjanja, popravke transmisionih sistema i diferencijala, centriranje trapa, balansiranje i zamenu pneumatika, popravke električnih i elektronskih sistema, reparaciju i zamenu stakala, popravku i dopunu klima uređaja, pneumatske instalacije, kao i popravku i baždarenje tahografa.

Osim servisa komercijalnih usluga na raspolaganju su i farbarsko limarski radovi – korekcija i zamena oštećenih delova rama vozila, panela i elemenata spoljašnje oplate, farbanje i montaža svih delova vozila i poliranje svih delova vozila.