Delegacija kompanije SDT Group DOO uspešno je realizovala danas predstavnicima službe protivpožarne bezbednosti Rudarsko-topioničarskog basena Bor demonstraciju protivpožarnih sistema Fogmaker namenjenih gašenju početnih požara u motornom prostoru.

Za protivpožarce rudnika u Boru izvedena je pokazna demonstracija Fogmaker sistema u prikolici koja je za tu potrebu imitirala motorni prostor radne mašine.

Fogmaker, kao i u realnim uslovima, požar je ugasio u prvih desetak sekundi od trenutka izbijanja, a na zahtev zainteresovanih stručnjaka rudnika u vlasništvu kineske kompanije Zijin Mining Group vežba je prikazana još jednom, uz komentar da takav tip demonstracije u borskom rudniku nikada nije izveden.

Fogmaker namenjen je za gašenje požara u motornom prostoru i zatvorenim sistemima. Protivpožarni sistem švedskog proizvođača vatru gasi pomoću vodene magle sa tropostotnim dodatkom agensa AFFF, ciljajući na sve tri glavne komponente zbog kojih dolazi do požara – kiseonik, visoku temperaturu i gorivo koje ne dozvoljava požaru da se ugasi.

Vodena para pod pritiskom za prvih deset sekundi od aktivacije potpuno automatskog i nezavisnog sistema za gašenje požara hladi vatrom zahvaćen prostor za više od 700 stepeni Celzijusa, dok agens AFFF im svrhu da u vidu filma prekrije usijane površine, smanji prisustvo kiseonika i onemogući ponovno paljenje požara.

 

Foto SDT