Na Sajmu javnog saobraćaja „Persontrafik“ koji se trenutno održava u švedskom gradu Geteborgu, kompanija „Solaris Bus & Coach S.A.“ predstavila je nove modele autobusa, među kojima Urbino 12 CNG, Urbino 15 LE CNG, kao i novu generaciju električnog autobusa koji je Solarisu doneo titulu „Bus of the year 2017“, na nedavno završenom najvećem evropskom sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru.

Autobusi nove generacije koje krasi smeo i elegantan dizajn, ekonomičan pogon i izuzetna funkcionalnost na putu, uveličali su godinu koja je, kada je reč o „Solarisu“, protekla u znaku obeležavanja 20 godina uspešnog rada i osvajanja tržišta u Evropi i u svetu

URBINO 12 CNG

.

Prvi model Urbino 12 CNG autobusa odlikuju sve prednosti novih vozila kompanije „Solaris“, među kojima su mala težina i funkcionalan dizajn, uz prostran i udoban putnički prostor snova njegove prepoznatljivosti. Novi Urbino 12 CNG za pogon ima Cummins ISLG motor koji ispunjava Euro 6 norme i putem automatskog menjača Voith Diwa6 prenosi do pogonskih točkova snagu od 320 KS. Tankovi za CNG od kompozita su raspoređeni duž krova i mogu da prime čak 1.875 litara gasa, čime se povećava autonomija kretanja autobusa.

URBINO 15 LE CNG

Kada je reč o autobusu Urbino 15 LE CNG, on pripada porodici Solarisovih niskopodnih modela namenjenih gradskom saobraćaju. Nudi sistem ulaska u putnički prostor bez stepenice, čime je putnicima sa invaliditetom olakšano korišćenje gradskog saobraćaja, dok su sedišta okrenuta ka napred i nude veliki komfor. Autobus je dužine 15 metara i pokazao se veoma uspešnim u Švedskoj i Norveškoj, gde je Solaris do sada isporučio više od 400 vozila na prirodni gas.

URBINO 12 ELECTRIC

Govoreći o specifikacijama električnog autobusa, značajno je reći da Urbino 12 Electric pokreću baterije ukupnog kapaciteta 240 kWh. U autobusu su instalirana dva sistema punjenja – jedan koji koristi pantograf, koji se koristi na autobuskim stajalištima, i drugi koji koristi klasičnu dopunu tzv “plug-in” u autobuskim depoima. Urbino 12 Electric, koji se našao na oceni žirija u Briselu, dopunjavan je mobilnim punjačem nove generacije sa izlaznom snagom od svega 80 kW. Zahvaljujući tom rešenju domet Solarisovog električnog autobusa praktično je neograničen.

SDT GROUP DOO I SOLARIS

Kompanija SDT GROUP DOO osnovana je 2010. godine, kada postaje i ovlašćeni zastupnik “Solaris Bus & Coach SA”. Od osnivanja beleži značajne uspehe uz neprekidan razvoj o čemu svedoče stalan rast prihoda i novi klijenti.

SDT Group najveći uspeh postiže 2015 godine, kada dobija priznanje fabrike „Solaris Bus & Coach S.A.“ o najboljim rezultatima na nivou Evrope u domenu održavanja autobusa, koji se meri analizom učinka svojih ovlaščenih servisa. Autobusi za koje je zadužena kompanija SDT u Beogradu, tokom 2014. i 2015. imali su izlaznost veću od 99 odsto.  Upravo taj uspeh otvorio je vrata ovoj kompaniji da osvoji tržišta Bugarske, Rumunije i Mađarske, a današnje uspešno poslovanje  rezultat je ideje o ulaganju u mlade ljude u Srbiji, koji su vremenom oblikovani u vrhuske stručnjake u svojim oblastima.

SDT GROUP DOO, kao zvanični ovlašćeni zastupnik “Solarisa” za Srbiju, Bugarsku, Rumuniju i Mađarsku,  u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji i zemljama u okruženju održava i servisira više od 1.000 Solarisovih autobusa.