Solaris Urbino 12 electric dobio je najprestižniju evropsku nagradu koja mu je uručena na 66. sajmu komercijalnih vozila IAA u Hanoveru. Pre samo dve godine, Solaris je na istom sajmu predstavio četvrtu generaciju Urbina – lakšu i jaču od prethodnika, trenutno jedan od najprodavanijih autobusa u Evropi.

Nagrađeni Solaris ima ugrađene litijum-jonske baterije ukupnog kapaciteta 240 kWh, a pogon je na zadnjoj osovini marke ZF. Dve baterije na zadnjoj osovini daju maksimalnu snagu od po 125 kW, mada su u redovnoj upotrebi najčešće ograničene na 60 kW. Električni Urbino poseduje 30 sedišta i ukupno prima 79 putnika, a putnici uživaju u tihoj i bezbednoj vožnji. Takođe, grejanje i hlađenje putničkog salona pogonjeno je strujom. Vozačka tabla je potpuno digitalna i intuitivno rešena, tako da vozač u različitim fazama vožnje može da vidi različite informacije na ekranima ispred i oko njega. Novinarima se jako dopao prostran enterijer, udobno vozačko mesto i moderan dizajn, koji Solaris nudi već godinama.

Ovo je prvi put da sve jači poljski gigant odnese pobedu na ovakvom takmičenju, gde se od 1994. godine, svake parne godine bira autobus za narednu godinu. Iako je ovo takmičenje starije nego fabrika Solaris, Poljaci su dokazali da su i dalje vrlo ozbiljni u nameri osvajanja evropskog tržišta.